WWW.ELAZİZ.THE-UP.COM - ELAZIĞLILAR BURADA BULUŞUYOR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DOLMALAR

3 posters

Aşağa gitmek

DOLMALAR Empty DOLMALAR

Mesaj  yelda Ptsi Tem. 02, 2007 8:47 pm

Etli Yaprak Dolması
Malzemeler

1/2 Kg ota yağlı kıyma
300 Gr salamura asma yaprağı
2 Çorba kaşığı pirinç
2 Adet soğan
1 Demet maydanoz
1 Çorba kaşığı salça
Tuz ve karabiber


Hazırlanışı
Yaprakların tuzunu almak için limonlu kaynar suda bırakın ve saplarını çıkarın.
Harcı için rendelenmiş soğanlar,1 çorba kaşığı salça,ince doğranmış maydanoz,pirinç ve kıymayı karıştırın.
Tuz ve karabiber ekleyin.
Yaprakları büyüklüklerine göre teker teker veya ortadan ikiye bölerek alın.
Kenarına harçtan koyup sarın ve rulo haline getirin.
Tüm yaprakları bu şekilde bitirin.
Tencerenin dibine kullanmadığınız yaprakları yerleştirin ve dolmaları üst üste tencereye sıralayın.
Yeterince su ilave edin ve orta ateşte pişirin.
NOT: İsteyenler dolma pişerken üstüne 1 çorba kaşığı yağ koyup,yarım limon suyu gezdirebilirler.
Ayrıca harcı da isteğe göre değiştirmek mümkündür.
Kuru veya taze nane,dereotu gibi yeşillik ve baharatlar ilave edilebilir.
yelda
yelda
Genel Moderatör
Genel Moderatör

Mesaj Sayısı : 2243
Nereden Katılıyor? : İstanbul Avrupa Yakası
Kayıt tarihi : 02/07/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

DOLMALAR Empty Geri: DOLMALAR

Mesaj  yelda Salı Tem. 10, 2007 11:46 am

Pazı Sarması
Malzemeler

1 Kilo pazı yaprağı
1 Adet soğan
Yarım su bardağı bulgur
300 gr kıyma
1 Çorba kaşığı salça
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 Çorba kaşığı margarin
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon

Hazırlanışı
Ön hazırlık olarak bulgurlara sıcak su dökün ve ağzını kapatıp, bulgurların şişmesini sağlayın.
Pazı yapraklarını sıcak suya batırıp, 1-2 dakika bekletin ve çıkarın.
Suyunu süzün.
Soğanı küçük küçük doğrayıp, yağda hafifçe pembeleştirin.
Büyükçe bir kap içine küçük doğranmış soğanı, kıymayı, bulguru, salçayı, kıyılmış maydanozu, dereotunu, tuzu, karabiberi, kırmızı biberi ve kimyonu ekleyip yoğurun.
Pazı yapraklarına bu malzemeyi yerleştirip, sarın ve tencereye aralıksız dizin.
Pazı sarmalarının üzerini hafifçe aşacak kadar sıcak su ekleyin.
Porselen bir tabağı ters çevirip, sarmaların üzerine kapatın.
Tencerenin ağzını örtüp kısık ateşte pişirin.
Arzuya göre yoğurt ile birlikte servis yapın.
yelda
yelda
Genel Moderatör
Genel Moderatör

Mesaj Sayısı : 2243
Nereden Katılıyor? : İstanbul Avrupa Yakası
Kayıt tarihi : 02/07/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

DOLMALAR Empty Geri: DOLMALAR

Mesaj  yelda Salı Tem. 10, 2007 11:48 am

Renkli Biber Dolması
Malzemeler

1 Kilo sarı, yeşil ve kırmızı dolmalık biber
3 Adet orta boy soğan
2 Adet orta boy domates
1 Demet maydanoz
1 Çay bardağı pirinç
500 gr kıyma
Tuz, karabiber
2 Yemek kaşığı margarin
1 Su bardağı su

Hazırlanışı
Dolmalık biberlerin saplarını çıkarıp, çekirdeklerini iyice temizleyin ve biberleri ortadan ikiye kesin.
3 Adet orta boy soğanı ince ince doğrayın.
2 Adet orta boy domatesin kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkartın.
1 Demet maydanozu kıyın.
1 Çay bardağı ayıklanmış ve yıkanmış pirinç, 500 gr kıyma, tuz ve karabiberi karıtırın.
Biraz su ilavesi ile iyice yoğurun.
Renkli biberlerin içine doldurup, çok derin olmayan bir tencerede 2 yemek kaşığı margarin ve 1 su bardağı su ile 40 dakika pişirin.
yelda
yelda
Genel Moderatör
Genel Moderatör

Mesaj Sayısı : 2243
Nereden Katılıyor? : İstanbul Avrupa Yakası
Kayıt tarihi : 02/07/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

DOLMALAR Empty Geri: DOLMALAR

Mesaj  ece2323 Paz Ağus. 19, 2007 10:59 am

Antep usulü zeytinyağlı dolma
KAÇ KİŞİLİK: 6
HAZIRLAMA SÜRESİ: 30 dk
PİŞME SÜRESİ: 35 dk

Malzemeler:


4 kuru acur

4 kuru dolmalık biber

4 kuru patlıcan

1 çay bardağı nohut

1 su bardağı pirinç

4-5 soğan

2-3 diş sarımsak

Yarım demet nane

Yarım demet maydanoz

Yarım demet dereotu

2 domates

4 çay bardağı zeytinyağı

2 çorba kaşığı dolmalık fıstık

1 çorba kaşığı biber salçası

1 çorba kaşığı kuşüzümü

1 su bardağı sumak ekşisi

Yenibahar, karabiber, tarçın

1 çay kaşığı tozşeker

1 elma

1 ayva

1 su bardağı su

Tuz

Hazırlanışı:
* Nohutu akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip haşlayın ve kabuklarını soyun. Kuru acur, dolmalık biber ve patlıcanı haşlayıp suyunu süzün. Pirinci yıkayıp süzgece alın.

* Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Sarımsağı kıyın. Nane, maydanoz ve dereotunu temizleyip ince ince doğrayın. Domatesleri rendeleyin.

* Yayvan bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Soğan, sarımsak ve fıstığı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinci ekleyip karıştırın ve şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Rendelenmiş domates, biber salçası, kuşüzümü, nane, maydanoz, dereotu, sumak ekşisi, tozşeker, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın. Pirinç suyu çekinceye kadar ara sıra karıştırarak kısık ateşte 5-6 dakika pişirin. Ateşten alıp ılınmaya bırakın.

* Hazırladığınız iç malzemesiyle acur, dolmabiber ve patlıcanları doldurup tencereye dizin. Elma ve ayvaların kabuklarını soyup ince ince dilimleyin. Tenceredeki dolmaların üzerini elma ve ayva dilimleriyle kapatın. 1 su bardağı su ilave edip kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.

Sumak ekşisi için
2 çorba kaşığı sumağı
1 su bardağı ılık suda karıştırarak eritin ve süzgeçten geçirin.
ece2323
ece2323
Moderatör
Moderatör

Mesaj Sayısı : 899
Nereden Katılıyor? : İstanbul Avrupa yakası
Meslek : Eğitim
Kayıt tarihi : 04/07/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

DOLMALAR Empty Geri: DOLMALAR

Mesaj  ece2323 Paz Ağus. 19, 2007 11:01 am

Girabolu soslu asma bohçası
KAÇ KİŞİLİK: 6
HAZIRLAMA SÜRESİ: 40 dk
PİŞME SÜRESİ: 45 dk
Malzemeler:


1 çay bardağı nohut

1 çay bardağı kuru fasulye

1 çay bardağı aşurelik buğday

2 kemiksiz tavuk budu

1 soğan

1 havuç

250-300 gr asma yaprağı

Karabiber, kırmızıbiber

Kekik, reyhan

Yarım demet dereotu

Yarım demet maydanoz

1 su bardağı su

Tuz
Sos için:
1 çay bardağı girabolu (frenk üzümü) suyu

3-4 diş sarımsak

2 domates

1 çorba kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı pekmez

Tuz
Süsleme için:
Girabolu tanesi (frenk üzümü)

2-3 asma yaprağı

Yarım çorba kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı:
* Nohut, fasulye ve buğdayı akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu değiştirip ayrı kaplarda haşlayın. Nohudun kabuklarını soyun.

* Soğan ve havucu temizleyip küp şeklinde doğrayın. Tavuk etini küçük küpler şeklinde doğrayın. Dereotu ve maydanozu kıyın. Nohut, fasulye, buğday, soğan, havuç, tavuk eti, dereotu, maydanoz, tuz ve baharatları karıştırıp iç malzemesi hazırlayın.

* Asma yapraklarını haşlayıp süzün. İç malzemesini asma yapraklarına irice sarın. Tencereye dizip 1 su bardağı su ekleyin. Ara sıra suyunu kontrol ederek 35 dakika pişirin.

* Sos için; sarımsakları kıyın. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Girabolu suyu, sarımsak, pekmez, salça ve domatesi bir kapta karıştırın. Tencereyi ateşten indirmeden 10 dakika önce sosu ekleyin.

* Sıvıyağı tavada kızdırın. Asma yapraklarını hafifçe kızartın. Sarmaları servis tabaklarına paylaştırın. Frenküzümü ve asma yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
ece2323
ece2323
Moderatör
Moderatör

Mesaj Sayısı : 899
Nereden Katılıyor? : İstanbul Avrupa yakası
Meslek : Eğitim
Kayıt tarihi : 04/07/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

DOLMALAR Empty Geri: DOLMALAR

Mesaj  yelda Salı Ağus. 28, 2007 11:31 am

Kıymalı Soğan Dolması Tarifi


Malzemeler

8 baş kuru soğan
1 su bardağı et suyu
300 gr. köftelik kıyma
Baharat
2 adet yumurta
Kara biber
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz
3 çorba kaşığı galeta unu
3 çorba kaşığı sâde yağ

Yapılışı

Soğanları özenle ayıklayın ve yıkayın. Ağır ateşte, tuzlu suda haşlayın. Haşlanan soğanları hiç bozmadan ayrı bir kaba alın. Soğuyunca, içlerini kabak gibi, ama çok dikkatlice oyun.

Soğanların içi, kıyma, kara biber, baharat, tuz, çırpılmış yumurta ve ince kıyılmış maydanoz ile güzel bir harç hazırlayın. Dolma içi ile soğanları doldurun.

Fırın tepsinizin zeminini çok az sıvı yağla ıslatın. Soğan dolmalarını dizin. Ve, üzerine az galeta unu serpin. Sâde yağa 1 su bardağı et suyunu karıştırın. Bu karışımı arada bir dolmaların üzerine gezdirerek, 20 dakika pişirin. Sıcak sıcak ikram edin.
yelda
yelda
Genel Moderatör
Genel Moderatör

Mesaj Sayısı : 2243
Nereden Katılıyor? : İstanbul Avrupa Yakası
Kayıt tarihi : 02/07/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

DOLMALAR Empty Geri: DOLMALAR

Mesaj  yelda Perş. Ekim 04, 2007 11:26 am

Dilim Dolma (Elazığ)

500 gr yağsız kıyma
750 gr köftelik ince bulgur
1 soğan, 3 patlıcan
4 domates, 3 sivri biber
2 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sumak
2 su bardağı sıcak su
Tuz, kırmızı tozbiber

1. Soğanı küçük küçük doğrayın. Kıymayı geniş bir kaba alıp soğan, kırmızı tozbiber, bulgur ve tuzu ekleyin. Ara sıra su serperek yoğurun.
2. Patlıcanları alacalı soyun. Tuzlu suda bekletip kağıt havlu ile kurulayın. Patlıcanları önce yuvarlak olarak 4 parçaya bölün. Her parçayı dikey olarak 1 cm kalınlığında dilimleyin. Domatesin kabuklarını soyun. Biber ve domatesleri küp şeklinde doğrayın.
3. Tencerede margarini eritip salçayı kavurun. Tencereyi ateşten alın. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içinde hafif sıkarak şekil verin. Köfteleri tencereye yerleştirin. Üzerine bir sıra patlıcan dizip domates ve biberleri serpiştirin. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin. Sıcak suyu ekleyip kısık ateşte pişirin.
4. Sumağı sıcak suda 15 dakika bekletin. Süzgeçten geçirerek suyunu tenceredeki yemeğin üzerine gezdirin. Bir taşım kaynatıp ateşten alın. Sıcak olarak servis yapın.
yelda
yelda
Genel Moderatör
Genel Moderatör

Mesaj Sayısı : 2243
Nereden Katılıyor? : İstanbul Avrupa Yakası
Kayıt tarihi : 02/07/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

DOLMALAR Empty Geri: DOLMALAR

Mesaj  FARUK 23 Cuma Ekim 05, 2007 2:33 pm

Hani kofik dolması.
FARUK 23
FARUK 23
Hudut Kartalı
Hudut Kartalı

Mesaj Sayısı : 731
Kayıt tarihi : 03/07/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz